Leírások:

    Star Commander: A Star Commander hasonló a Norton Commander-hez, szinte ugyan az, avval a különbséggel, hogy itt lehet másolni az 1541-es lemezegység, és a PC között. Ebben az esetben szükség van egy összeköto kábelre, amely a PC Párhuzamos portja, és az 1541-es lemezegység soros portja közé kerül. (lásd: Bekötések) A Kábelek között is van többféle (sajnos, vagy nem) ez azért alakult ki, mert másfajta lemezegységek (1571) egy kicsit máshogyan kommunikálnak a géppel (gyorsabban) Ha a kábel megvan, és a programot is besztereztük (Lásd: Felhasználói) és ki is tömörítettük, akkor el kell indítani a programot. Hogy milyen oprendszer alatt, és hogyan, az is kérdés. Windows alatt nem igazán muködik, mert nem birkózik meg a windows a párhuzamos porton emulált idozítésekkel (idonként, véletlenszeruen kifagy) Ha Dos alatt indítjuk, jól muködik, de el kell hogy felejtsük a hosszú állományneveinket a prg-knél. Erre van egy jó megoldás!!! Indítsuk el a windowsunkat (95, 98) csökkentett módban. Ezután ctrl+alt+del -lel a feladatkezeloben lövöldözzük le a felesleges taszkokat, és indítsuk el a Star Commandert. Nem fog kifagyni, és megmaradnak a hosszú állománynevek is. (az a 16 karakteres, amit a Commodor-os lemez tud, meg a Star Commander is).  :) Jöhet a konfigurálás, ha muködöképesnek tunik, még nem kell örülni, mert van, hogy 3 állományt lement, és utána döglik meg, valami szinkronizációs hibával. Ha mégis kifagyna, akkor a Star Commander beállításai rosszak. Ezekre konkrét tanácsot a részletes leírásban találsz. (Egyébként attól is függ, milyen kábeled van, és hogy milyen a lemezegységed.)
Részletes(ebb) leírás a Star Commanderről.

Bszggg


    CBM4WIN: Igen, manapság már nehézkes egy DOS-os program beüzemelése, emiatt időszerűvé vált egy windows-hoz való PRG másoló segédprogram megírása. Ez a 'cbm4win'. Ez a leírás sem teljes, de legalább van, és rögtönzött. Először is meg kell szerezni a szükséges programokat.:

A cbm4win oldalról letölthető maga a program: http://www.trikaliotis.net/cbm4win.shtml minden összetevőjével együtt.

A Programról.: Ezt úgy kell elképzelni, hogy vannak megírva parancssori EXE-k (cbmcopy.exe cbmctrl.exe cbmformat.exe d64copy.exe), amiket meg kell hívni paraméterezve (ezek a cbm4win csomagban vannak). Aztán van egy exe, amivel a DRIVERT lehet beüzemelni (instcbm.exe), majd van egy Grafikus felület hozzá, hogy ne kelljen pöcögtetni a billentyűzetet (gui4cbm4win).

Először a kábelt kell legyártani. Vagy XA1541 kábel kell neki, vagy XM1541 kábel. Nekem XM1541 kábelem van, ezt volt könnyű megcsinálnom. A XE1541-hez képesti különbség itt van:

Ez az XE1541 kábel (Ez az, ami nem működik a cbm4win-nel):

CBM drive soros port -- PC parallel port

        2 Gnd ---------- 18-25 Ground
        3 Atn --------+---- 13 SelectIn
                              +->|-- 1 Strobe
        4 Clk --------+---- 12 PaperEnd
                              +->|- 14 AutoFeed
        5 Data -------+---- 11 Busy
                              +->|- 17 SelectIn
        6 Reset ------+---- 10 Ack
                              +->|- 16 Init


Ez az XM1541 (Látható hogy az 5-ös, és a 6-os lábak vannak megcserélve)

CBM drive soros port -- PC parallel port

        2 Gnd ---------- 18-25 Ground
        3 Atn --------+---- 13 SelectIn
                              +->|-- 1 Strobe
        4 Clk --------+---- 12 PaperEnd
                              +->|- 14 AutoFeed
        6 Reset ------+---- 11 Busy
                              +->|- 17 SelectIn
        5 Data -------+---- 10 Ack
                              +->|- 16 Init

Mellesleg ez a kábelbekötés a letöltött cbm4win csomag ' cable.txt '-jének részlete. A kábelről még annyit, hogy állítólag ha nem megfelelő diódával van megcsinálva, akkor nem mindegyik alaplappal lesz teljesen kompatibilis. Én eredeti a leírásban szereplő diódával raktam össze, és árnyékolt kábellel, s a jó beállítások után nem fagyott ki egyszer sem.
A kábel pontos leírása a http://sta.c64.org/xm1541.html címen érhető el, míg a 'consrtuction page' (magyarul: 'így kell összerakni') oldal pedig itt érhető el.: http://sta.c64.org/xm1541c.html

A cbm4win letöltése, beüzemelése.: Miután a kábel megvan, és letöltöttük a cbm4win-t már csak ki kell csomagolni. Ezt bármelyik könyvtárba megtehetjük, ahol el lesz indítva, ott lesz az ő saját könyvtára, oda jegyzi be magát (home directory)
Közvetlenebb letöltési link: http://prdownloads.sourceforge.net/cbm4win/cbm4win-0.1.0.zip?download

Aztán javasolt letölteni a Grafikus felhasználói felületet erről az oldalról. Link: http://www.jammingsignal.com/gui4cbm4win/  Ez egy másik ZIP, amit ha kicsomagolunk akkor a megfelelő exe-t be kell másolni a cbm4win megfelelő exe könyvtárába, ahol a fentebb felsorolt exe-k vannak. Ha ez megvan, akkor a program a ' gui4cbm4win.exe '-vel indítható, és Kb. így néz ki.:

Azt hiszem az állományok egérrel való kijelölése egyértelmű. A gombok a következők.:

Refresh Könyvtár frissítése
Rename Állomány átnevezése
Delete Állomány törlése
Run/View Megegyezik a Dupla klikk-el
-> Másolás Baloldalról Jobboldalra
<- Másolás Jobboldalról Baloldalra
Options Beállítások matatása
About Infórmáció a programról...
Directory Lemezlista kérése
Format Lemez formázása
Initialize Drive alapállapotba hozása
Rename Állomány átnevezése
Scratch Állomány törlése
Reset Drive resetelése (alapállapotba hozás)
Status A 'PRINT ER$ '-el egyenértékű

A program a beállításait (options) a maga mellett létrehozott szöveges állományba menti le ' gui4cbm4win.ini '. Ez nekem így néz ki:

StartingPath=E:\!!!!!_!!!_Pc_to_1541_WinXP\Transfer\
DriveNumber=8
WarpString=
TransferString=serial2

Vegyétek észre, hogy a beállítások ablakban a " serial2 " van beállítva nekem. Ha más transzfer módot állítottam be, akkor elhalt az egész, vagy nem működött, vagy kifagyott....

A ' Detect Drive ' gomb elég jól működik nekem azt is kiírta, hogy " 1541 II " -m van rádugva. Ha a ' Preview CBM4WIN Commands ' be van pipálva, akkor minden kiadott parancsot előbb meg lehet tekinteni, s le kell oké-zni. Eleinte jó, mert látod, hogy hogy működteti a parancsokat, később mikor már mindig jól működik, és úgy is zavaró, akkor célszerű kikapcsolni.

Remélem tudott segíteni a " cbm4win-0.1.0 " használatában ez az írás.
Továbbá a cbm4win létezéséről az 'emucamp' fórumából értesültem. Link: http://plus4.emucamp.com/forum.php?postid=8145&h=cbm4win


Bszggg

    C= Plus/4 Emulátorok: (Lásd: Emulátorok) Emulátor programnak szoktuk nevezni azokat a segédprogramokat, amelyeket arra használunk, hogy egy bizonyos fajta géptípusra megírt programokat egy másik fajta géptípuson is lefuttathassunk. Így PC-n, vagy AMIGA-án is játszhatunk, a Plus/4-es programjainkkal. (Lásd: Prg Games) Üzembehejezésük: Le kell tölteni, ki kell csomagolni, egy könyvtárba, és elindítani, Kb ennyi az egész. A billentyűkiosztást meg lehet találni a saját HELP-jükbe, vagy leírásukban. Általában: F12=Kilépés F11=Reset. Nem minden Pc-s Képkártya alkalmas Teljes képernyős módba váltásra, (ha nem alkalmas, akkor az hamar kiderül) és nem mindegyik kártya tudja a 400x300-as felbontást. (ilyenkor látszik minden, beleértve a kertetet is) Érdemes beállítani a hang emulálását is, a botkormányét érdemesebb töltés után, mert nem lehet tudni, melyikre lesz szükség, és esetleg pont a kurzormozgató-billentyűre emulál, és akkor nem lehet a kurzorral mozogni. Játékainkat általában *.PRG állományokban, egész lemezeinket *.D64 állományokban tároljuk. (Disk64 C64-ről) A *.PRG -ket betölthetjük, és indítás: RUN paranccsal, a *.D64 -eket pedig hozzácsatoljuk, mint lemezegység, és a szokásos DIRECTORY, DLOAD, és RUN paranccsal dolgozhatunk. Vagy Programozhatunk BASIC-be. :)

Bszggg