Fejlesztések.:

Itt esik szó azokról a fejlesztésekről, melyekhez közöm van.

 

Az USERPORT megismerése.:

Először egeret szerettem volna csatlakoztatni a Plus4-hez. ehhez kellett valami ötlet, meg utánjárás, így találtam meg a gépen az USERPORT-ot. Ezen port bekötéséből kiderült, hogy van egy 8BIT-es port rajta, amit lehet kimenetnek, és bemenetnek is használni. Hogy rájöjjek működésének gyakorlati részére is, ezért készítettem ezt:

Persze hajdanán még sorba álltak a LED-ek rajta, s tökéletesen látszódott az a BYTE, amit kiírattam a kimenetre. A csatlakozót valahonnan kifűrészeltem, a panel az adott, bárki vehet szinte bárhol, a ledek elé ellenállások kerültek, hogy ha a gép kiküldi az 5V-ot, akkor ne haljon le, mert a LED-nek kevesebb feszültség is elég.

Egér, első próbálkozás.:

Miután láttam hogy ez működik, akkori tudásom birtokában el is kezdtem gyártani az egeret. Először is kiszuperáltam egy Pc-s egeret, alapanyagnak, majd egy talált csatlakozóra panelt forrasztva, és egy leválasztásra szolgáló IC-vel, a gépből kijövő 9v~ áramot egyenirányítva egy stabilizátor IC-n átkötve üzemelt az egérben lévő mozgásérzékelő kapuledek. Egy leírásban olvastam, hogy költséghatékonyság miatt a PC-s egérben lévő ledek 5V-ról mennek, így nem kell nekik törődni a kisebb feszültség előállításával.

Később kiderült (mikor a szoftverét elékezdtem írni) hogy ez így nem teljesen jó, ugyanis itt a ledek kimenetei közvetlenül a gép USERPORT-jára csatlakozó 6529B típusú IC lábaira ment át, ami nem tud megszakítást küldeni a gép számára, így írtam egy programot, ami folyamatosan csak az egeret olvassa, de még így is miliméterenként kellett tolnom, hogy mozogjon az egérkurzor, mert ha kicsit begyorsult az egér, akkor azonnal átugrott a folyamat, és már egyhelyben állt, vagy akadozott az egérkurzor. Később rájöttem mi volt a baj, ehhez lassú a gép.

Majd jött a fényceruza.:

Sajnos erről nincs képem, csak a csatlakozójáról sikerült képet csinálnom. Ezen csatlakozóra volt ráforrasztva egy drót, és egy ellenállással egy fényérzékeny led. ez volt belecsomagolva

Mint tudjuk, a Plus4-en nem az a 'szabványos' JOY port van, mint a c64-es, meg a többi 8BIT-es gépen. Itt már spórolt a Commodore cég, így lespórolták azt a bemenetet, ami a fényceruzához kell. Így a c64-hez készült fényceruza nem tud működni Plus4-en. De nem kell izgulni Meg lehet csinálni, hisz van a Plus4-esnek is megszakítása. Még a leellenőrzése is egyszerű, hiszen ha az EXPANSIONPORT-on levő megszakítási vezetéken eszközölünk megszakítást, akkor azt kell leellenőrizni, hogy mi volt. Ha senki sem szakított meg, akkor csak a fényceruza lehetett. Ez be is jött, működött a dolog, csak az volt a gond hogy amikor a gép megszakítást kapott, onnantól kezdve idő telt el, addig, míg be tudott avatkozni a programja. Ami önmagában nem lett volna gond, feltéve ha nem mindig más idő telt volna el. Ez meg amiatt volt, hogy nem csak ugyanolyan hosszú utasítások vannak az assembly -ben, hanem hol 1 órajelciklus múlva ér véget, hol több, akár 5 is lehet. S így nem lehet pontosan tudni, hogy hol is történt a megszakítás. De arra jó volt, hogy egy adott karaktert kijelöljünk, vagy például céllövöldét nyissunk egy mozgó teli karakterre.

Epromok.:

Miután nagyon tetszett, hogy egy BIT-LET karácsonyon egy ember másolt egy lemezoldalnyi programot nekem, és azon volt egy 1551-es floppy turbó, s ez egy szempillantás alatt töltött be programokat, amikre addig várni kellett, nagyon örültem neki, csak az volt ezzel a gond, hogy a turbót is be kellett tölteni, ezért csak a hosszabb programoknál volt értelme használni. Meg ha másik lemezen volt a turbó, akkor már a lemezcsere is időt vett el. Ennek kiküszöbölésére találtam ki, hogy epromba égetem a turbóprogramot. Mivel nem vagyok a toppon assembly-programozásba ezért a beépített program elejét felhasználva sikerült csinálnom egy transzfer rutint, ami gombnyomásra egyszerűen bemásolja a programot az aktuális BASIC tárba, mintha betöltöttem volna, és el is indítja. Így született meg az 1551-es turbó ROM

Mikor elhalt az 1551-es lemezegységem, mert bekoszolódott a csatlakozója, akkor vált esedékessé, hogy elkészüljön az 1541-es eprom is.

Amikor az interneten találtam magyar ékezetes Kernal-t, És eszembe jutott, hogy van egy olyan billentyűm is, amin fel vannak címkézve a magyar ékezetes karakterek is, akkor égettem abból is egyet, s így lett egy magyar gépem is.

Az egér működöképes változata.:

Ez az egér már egy komplett Pc-s soros egér. Alapvetően 2 gombos, mert ennek volt egyszerű, és könnyű eszközmeghajtó programot (driver) írni. A hardver egy egyszerű feszültség konverterből van, mert a Plus4 (pontosabban az ACIA Chip) 0v-5v -os feszültségszintekkel, míg a Pc, és maga a teljes RS232 szabvány -12v, és +12v -os feszültségszintekkel üzemel. Tehát nem kell hozzá semmi bonyolult áramköri megoldás, egyszerű, és viszonylag olcsó is.

Fotók.:

Itt látható egy próbaváltozat az egérhardverből. Ez az első változat, kissé 'kókány' megoldással gumóba forrasztva. Azóta ez elhalt. gondolom letört egy-két forrasztás, de hajdan ez is működött. :)

És itt a következő, már tartósan működőképes verzió.

Azóta csináltam egy stabilabbat, mert kaptam BSZ[NST] -től USERPORT-os csatlakozót, s így egy kicsit stabilabb lett.

És itt látható, hogy még van alkatrészem, szóval ha valakinek kell..... :)

Addig is egy kis kedvcsináló. (már ha ez az) Ezt az egeremmel rajzoltam.:

Kapcsolás:

Még mindig nem rajzoltam le, de ami késik nem múlik. --- HIÁNY ---

Panelterv:

Persze ehhez kéne csinálni panelt.                                --- HIÁNY ---

Egér hardver működési elv leírása.:

Ez egy MAX232 típusú 'Cél' IC négy darab kondenzátorral. Mivel az egér működéséhez csak 2 vezetékre van szükség, (a táp, mint bemenet, és az adat, mint kimenet az egérből a gép felé,) így az IC-nek elég a fele, tehát az egyik kapuja a géptől az egér felé, ezzel előállítva a 12V-ot, és az egér felől a gép felé az adat 12V-ról 5V-ra való feszülségszabályozása.

PC soros egér leírása a pontosabb megértéshez.:

A Pc szekcióban helyezkedik el, közvetlen link itt.

Jelenlegi állapotában a Driver. letölthetően.:

Ez a 8-as verzió, de béta, mert nem tud olyan dolgokat, amiket kellene tudnia egy kiadható programnak, mint például az eredeti rendes, kitalált helyre tenni le az ideiglenes adatokat, amik most $5000-$500A-ra kerülnek a $064E-$065D helyett, illetve meg meg kellene oldani, hogy ne 8000 alá kerüljön maga a program, hanem a memória tetejére, és működtesse a memórialapozást, ha kell. Emiatt újra kellene írni az egészet. Meg az adatrendező részt is be kéne suvasztani valahova a basic által is elérhető helyre.

Letöltés: egdrv8 6000 6149.prg (Gépikódú rész $6000-re kerül)

Amik eztán lehet hogy jönnek, vagy nem.:

(Jelenlegi állapotában a Driver forráskódja, és kommentárok) --- Vagy lesz, vagy nem.  --- HIÁNY ---

BASIC rajzoló a driver-hez.:

Továbbá egy kis basic program, amivel lehet rajzolgatni.
Természetesen párban működnek, ha egyszer majd elkészül a normális driver, akkor a benne szereplő poke-okat át kell majd írni.

Letöltés: egdrv8 bas.prg (Basic rész)

Beüzemelés, töltési/indítási sorrend.

Először be kell tölteni magát a drivert természetesen "LOAD ... ,8,1"-gyel kell, mert DLOAD-dal töltve $1001-re teszi, és nem 6000-re! Majd betölteni a basic rajzolót. akár DLOAD-dal, mert alapesetben úgy is jó helyre kerül. Majd RUN.

Wincsesztervezérlő.:

Először is itt a link (angol) ahol van teljes leírás. Ezt szeretném összerakni. Már van egy adag alkatrész hozzá, ötlet a panelgyártáshoz :) és van felprogramozott mikrokontrollerem is! Ami még nincs, az az IDT71256. Ebből több fajta is van, 457+áfa, ill. 900+áfa árakon, de csak 5DB-t lehet venni, egyet nem. Szóval még megpróbálom körbejárni a dolgokat. Lehet hogy találok is valahol elfekvőbe.

Meg rossz foglalatokat vettem, mert nem lehet felülről forrasztani. Venni kell másmilyent is, csak mire megint eljutok boltba...

Már megvan a panel, elkezdtem beforrasztani az alkatrészeket. S lehet hogy megoldódik az IDT71256 IC is. ha nem, akkor megpróbálok én venni, egyenlőre még leköt a forrasztgatás. Addig is pár kép.:

Most kaptam a hírt, hogy működik, bár még nem az én példányom, de már szépen használható változat készült el a mai napra, és állítólag elég gyors, mert nem kell várni a lemez forgására. Egy winchester azért sokkal gyorsabb, mint egy 1541-es lemezmeghajtó.
Remélem az enyém is lassan működőképes lesz.
Remélem az enyém is valaha lesz működőképes. :)

Úgy tűnik, hogy ez a fajta hardver Plus4-hez nem lesz működőképes, mert más az időzítése a soros portjának, mint a többi Commodore gépnek.

 

Commodore-os Joystick kötése PC-hez.:

Részletekhez kattints IDE

 

1551-ES DRIVE 9-ES EGYSÉGSZÁMÚVÁ ALAKÍTÁSA.:

Részletekhez kattints IDE